Podobieństwa figur
..........: Trójkąt ABC ma boki długości 6cm, 10cm, 9cm, a obwód trójkąta A'B'C' podobnego do trójkąta ABC
jest równy 15cm. Jakie są długości boków trójkąta A'B'C' ?
13 sty 20:27
Anna: pomagam
13 sty 23:54
Anna: trójkąt ABC: a = 6 cm, b = 10 cm, c = 9 cm
ob
A'B'C' = 15 cm
ob
ABC = a+b+c = 6+10+9 = 25 cm
| | obA'B'C' | | 15 | | 3 | |
k = |
| = |
| = |
| |
| | obABC | | 25 | | 5 | |
| | 3 | | 3 | |
a' = k*a = |
| * 6 = 3 |
| cm |
| | 5 | | 5 | |
b' = k*b = ...
c' = k*c = ...
13 sty 23:59