matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz asymptoty funkcji
goot:
Wyznacz asymptoty funkcji
x
2
+2
f(x)=
x−3
3 sty 16:49
Natalia:
x
2
+2
11
lim
x−>3
−
=
= −
∞
x−3
0
−
x
2
+2
11
lim
x−>3
+
=
=
∞
x−3
0
+
Asymptota pionowa x=3
x
2
+2
lim
x−>−
∞
=−
∞
x−3
x
2
+2
lim
x−>+
∞
=+
∞
x−3
brak asymptoty poziomej
x
2
+2
lim
x−>−/+
∞
=1
x
2
−3x
x
2
+2
x
2
+2−x
2
+3x
lim
x−>−/+
∞
[
−x ]=lim
x−>−/+
∞
= lim
x−>−/+
∞
x−3
x−3
3x+2
=3
x−3
Asymptota ukośna y=x+3
3 sty 17:45