matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Łatwe zadanie
Matematy 30648:
W trójkącie ABC dane są AB = 8, BC = 6, AC = 4. Na boku AB obrano punkt D taki że CD=AC. Oblicz pole trójkąta ADC.
3 sty 16:10
Eta:
4
2
+8
2
−6
2
11
Z tw. kosinusów cosα=
=
2*4*8
16
1
11
to |AC|=16k i |AE|=11k ⇒ 16k=4 ⇒ k=
to |AE|=
4
4
11
3
√
15
h=
√
4
2
−(
)
2
= ..=
4
4
P(ADC)= |AE|*h= ..............
3 sty 16:49
Eta:
Jak "łatwe" ? to.......... przepisał i poszedł sobie na ...
3 sty 16:58
5-latek:
Pozdrawiam
3 sty 17:01
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick