3 calki do policzenia.
KA$B: Mam problem z tymi trzema calkami. Nie potrafie ich ruszyc.
1) ∫cos2x/1+sin2x
2)∫(sin5x)4
3) ∫(tg4x)2
3 sty 15:46
KA$B: w tej 1 oczywiscie (cos2x)/(1+sin2x)
3 sty 15:53
Adamm: | | 1 | | 1 | |
2) ∫(sin(5x))4dx = |
| ∫(1−cos(10x))2dx = |
| ∫1−2cos(10x)+cos2(10x) dx = |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| ∫1−2cos(10x)+ |
| +cos(20x) dx |
| | 4 | | 2 | |
3 sty 15:58
KA$B: DziekI. A z 2 pozostałymi tez mógłby ktoś pomóc?
3 sty 16:41
Jerzy:
3) podstawiasz: 4x = t 4dx = dt
| | 1 | | 1 | sin2t | | 1 | | 1 − cos2t | |
... = |
| ∫(tg2t)dt = |
|
| dt = |
| ∫ |
| dt = |
| | 4 | | 4 | cos2t | | 4 | | cos2t | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| dt − |
| ∫dt = |
| tgt − |
| t = |
| tg4x − |
| 4x + C |
| | 4 | | cos2t | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
3 sty 16:50
KA$B: Dziekuje. A 1 przyklad?
3 sty 17:26
Jerzy:
Na upartego, spróbuj podstawienie uniwersalne.
3 sty 17:27
Jack:
| cos2x | |
| + sin2x = cos2x+sin2x = 1 |
| 1 | |
?
3 sty 17:30
Jerzy:
Nie .... mianownik: 1 + sin2x
3 sty 17:31