monotonicznosc
ktostam: Zbadaj monotoniczność ciągu n2−2n
Jak to wykonac? Ciąg jest malejący od n=3.
3 sty 14:30
cosinusx: Ten ciąg nie jest malejący
3 sty 14:32
ktostam: przepraszam, miało być 2n a nie 2n
3 sty 14:33
ktostam: ale fakt, i tak monotonicznosc wyglada inaczej niz napisałem
3 sty 14:34
Jerzy:
Ten ciąg jest stale rosnący.
3 sty 14:34
cosinusx: Nie, jeśli jest tam 2n zamiast 2n, to nie jest stale rosnący.
3 sty 14:40
Jerzy:
Napisałem to przed poprawką autora.
3 sty 14:40
cosinusx: Rozpisz sobie wyraz an+1 i odejmij od niego an.
3 sty 14:42
ktostam: zrobiłem tak, wychodzi −2n+2n+1
widać wyraźnie co sie dzieje, lecz nie wiem jak to sprecyzować
3 sty 14:44
cosinusx: No i daj np. "<0", czyli badasz, kiedy malejący.
3 sty 14:46
Adamm:

n
2−2
n=a
n
a
n+1−a
n=2n+1−2
n
rysujemy sobie 2x+1 oraz 2
x
stąd już widać że 2n+1−2
n<0 dla n≥3 co można wykazać indukcją
1. sprawdzamy dla 3, −1<0
2. zakładamy że 2n+1−2
n<0 dla jakiegoś n≥3
3. stąd 2(n+1)+1−2
n+1=2n+3−2*2
n<2−2
n<0
stąd na mocy indukcji ciąg maleje dla n≥3
3 sty 14:48
cosinusx: Jak sobie przeniesiesz, to otrzymasz 2n+1<2n.
Teraz narysuj wykres obu funkcji. I zobacz dla jakich n wykres 2n jest nad wykresem 2n+1.
Pamiętaj, że n jest naturalne.
3 sty 14:48
ktostam: 2
n >2n+1
zachodzi dla n>3, n∊N ... widać to na wykresach funkcji wykładniczej i prostej y=2n+1 .
Zapewne na egzaminie nie wystarczy powiedzieć, że to "widać"
3 sty 14:51
Jerzy:
Wyrazy ciagu układają sie na wykresie funkcji: f(x) = −2x + 2x +1
Zbadaj jej monotoniczność. ( w dziedzinie x ≥ 1)
3 sty 14:53
Adamm: widzę że ja tu jestem niewidoczny...
3 sty 14:54
Jerzy:
Nasyć bardziej kolorem "nick"
3 sty 14:55
cosinusx: Tak to już jest, jak się zacznie pisać, a w między czasie ktoś inny da odpowiedź
3 sty 15:05
ktostam: dziekuję Adamm, nie zauwazyłem
3 sty 15:06