Proszę o rozwiązanie
Bezimienny: Pierwszy wyraz ciągu jest równy 3 czwart wyraz tego ciągu jest równy 15. oblicz sumę sześciu
początkowych wyrazów tego ciągu.
3 sty 14:10
Jerzy:
A jaki ciąg ?
3 sty 14:11
Bezimienny: arytmetyczny
3 sty 14:15
cosinusx: 69
3 sty 14:18
Jack:
a
1 = 3
a
4 = 15
ze wzoru a
n = a
1 + (n−1)*r mamy
a
4 = a
1 + 3r
15 = 3 + 3r
r = 4
a
6 = a
1+5r = 3+5*4 = 23
| | 3 + 23 | |
S6 = |
| *6 = 13*6 = ... |
| | 2 | |
3 sty 14:18
Bezimienny: Dziekuje śliczne za pomoc
3 sty 14:20
cosinusx: a
1=3
a
4=15
S
6=?
a
4=a
1+3r
15=3+3r
12=3r
r=4
S
6=13*6=78
3 sty 14:21
cosinusx: Sorry za pierwszy błędny wynik.
3 sty 14:21