Znajdz rozwiazanie rownania macierzowego
Kacper:
| 1 −1| * X
−1 * | 5 6 | = | 2 7 |
|−1 2| | 4 5 | | 1 4 |
Z równaniami gdzie X nie jest odwrotna nie mam problemów, ale tutaj coś robie źle bo jak
sprawdzam wynik na wolframie to lipa.
3 sty 13:26
cosinusx: Czyli mamy równanie A*X−1*B=C
1) Mnożymy równanie z prawej strony przez B−1
2) Mnożymy równanie z lewej strony przez A−1
3) Odwracamy powstałą macierz
3 sty 15:09
: | | 1 | |
B−1= |
| |5 −6|= |5 −6| |
| | 25−24 | |
|−4 5| |−4 5|
3 sty 15:13
cosinusx:
B−1= |5 −6|
|−4 5|
3 sty 15:14
cosinusx:
A−1 = |2 1|
|1 1|
3 sty 15:15
Kacper: Dzięki
4 sty 10:06