całka
Kuba:
Cześć, próbuje rozwiązać te całke, próbowałem ją zrobić przez podstawienie, jakiś wynik
otrzymałem, ale
różni się od tego z wolframa i nie wiem czy zrobiłem błąd w obliczeniach lub czy metoda jest
niepoprawna.
Prosiłbym o pomoc. Pozdrawiam
3 sty 12:57
Kuba: nie przez podstawienie a przez części. Pomyłka
3 sty 12:57
Jerzy:
| | x2 | |
= ∫ |
| dx ... teraz przez podstawienie: x/3 = t sprowadzisz ją do postaci: |
| | 3√1−(x/3)2 | |
| | t2 | | t2 − 1 | | 1 | |
9∫ |
| dt = 9∫ |
| dt + 9∫ |
| dt = |
| | √1−t2 | | √1−t2 | | √1−t2 | |
= −9∫
√1 − t2dt + 9arctgt
3 sty 13:15
Kuba: | | 1 | |
a nie jest błędem zrobienie tego przez części? Np pochodna z x2 i całka z |
| |
| | √9−x2 | |
3 sty 13:23
Jerzy:
Nie rozumiem .
3 sty 13:27
Kuba: | | x2 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫x2* |
| |
| | √9−x2 | | √9−x2 | |
I przez części to zrobić.
3 sty 13:37
Jerzy:
Pytam, co chcesz przyjąć za u , a co za v' ?
3 sty 13:37
3 sty 13:41
Jerzy:
| | 1 | |
Jeśli u = x2 , to v' = |
| .... ile wtedy wynosi v ? |
| | √9−x2 | |
3 sty 13:43
Kuba: | | 1 | |
v' = ∫ |
| = ∫(9−x2) −0.5 dx = 2*√9−x2 |
| | √9−x2 | |
3 sty 13:49
Jerzy:
to teraz policz pochodną z: 2√9−x2
3 sty 13:50
Kuba: a to nie liczyło się tak że teraz x2 * 2√9−x2 − ∫2x * 2√9−x2 dx ?
3 sty 13:57
Jerzy:
| | 1 | |
Przecież to co napisałeś : 2√9−x2 nie jest całką z |
| |
| | √9−x2 | |
3 sty 13:58
Kuba: | 1 | |
| 0.5 to po odwróceniu nie będzie (9 − x2)−0.5 ? |
| (9−x2) | |
3 sty 14:02
Jerzy:
I co z tego ?
3 sty 14:03
Kuba: | | xn+1 | |
to nie moge skorzystać ze wzoru |
| ? |
| | n+1 | |
3 sty 14:05
Jerzy:
∫ (9 − x2)0,5dx , to nie jest : ∫xndx , dla której ma zastosowanie ten wzór ( n ≠ −1)
3 sty 14:09
Kuba: to jest jakiś dość prosty sposób żeby rozwiązać taką całke ∫ (9 − x2)0,5dx ? Jeśli nie to
spróbuje Pana sposobem.
3 sty 14:12
Jerzy:
∫
√a2 − x2dx ... to całka tablicowa , którą oblicza się przez części i wynosi ona:
| 1 | | a2 | | x | |
| x√a2 − x2 + |
| arcsin( |
| ) |
| 2 | | 2 | | |a| | |
3 sty 14:22
Kuba: Ahaa, już rozumiem, to tak samo można to wykorzystać do tej całki co u Pana pozostała ta
−9∫√1 − t2 dt?
3 sty 14:25
Jerzy:
Dokładnie tak.
3 sty 14:27
Kuba: Bardzo dziękuje za pomoc, miłego dnia
3 sty 14:30
Jerzy:
Na zdrowie
3 sty 14:31