matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyc granicę z e.
zealot_93:
Prosze o pomoc w zadaniu. Trzeba obliczyc granice z e. u
n
=(
n+5
n
)
n
3 sty 11:29
Jack:
n+5
5
= 1 +
n
n
5
lim (1 +
)
n
= e
5
n
n−>
∞
3 sty 11:32
Jerzy:
5
= lim
n→+
∞
(1 +
)
n
= e
5
n
3 sty 11:32
zealot_93:
Dzieki wielkie
3 sty 11:53