Granica sinx/x
Smule: | | sinx | |
Czy skoro limx→0 |
| = 0, to |
| | x | |
| | x | |
limx→0 |
| = 0  |
| | sinx | |
2 sty 23:46
Qulka: raczej ∞ bo to 1/0
2 sty 23:48
Jack:
| | sinx | |
lim |
| = 1  |
| | x | |
x−>0
2 sty 23:52
Jack:
| | sinx | | x | |
lim |
| = lim |
| = 1 |
| | x | | sinx | |
x−>0
2 sty 23:53
Qulka: ciiii ... jak tak piszą to adekwatnie odpowiadamy
2 sty 23:54
Jack: sorki, po prostu zmeczony juz jestem ; )
2 sty 23:57
Mariusz:
Tylko nie używaj de l' Hospitala do tej granicy
| | sin x | |
Jeśli chcesz sprawdzić że naprawdę |
| dąży do jedynki skorzystaj np z trzech ciągów |
| | x | |
Nierówności możesz dostać np porównując pola trójkątów i wycinka kołowego
3 sty 18:37