Granica ciagow
Mike: | | 1+4+7+...+(3n−2) | |
Oblicz granicę an= |
| |
| | (3n−1)(2n+1) | |
| | 1+3n−2 | | 9n2−9n+2 | |
S(3n−2)= |
| •(3n−2)= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Podstawiam S za licznik, mnoże mianownik i liczę granicę, wychodzi mi 3/4. Z tyłu książki jest
1/4. Może ktoś to zrobić na szybko u siebie ,?
2 sty 23:00
Qulka: we wzorze na sumę za ułamkiem musi być "n" a nie (3n−2)
2 sty 23:04
Jack:
za pewne zle policzyles sume obstawiajac ze elementow jest 3n−2
Obliczmy ilosc elementow czyli x ze wzoru a
n = a
1 + (x−1) * r
3n−2 = 1 + (x−1)3
3n−2 = 1 + 3x − 3
3n−2 = 3x − 2
x = n
zatem
2 sty 23:04
Mike: Ok dzięki, w tym wzorze nie ma znaczenia czy dasz x czy n bo chodzi o wykazanie że jest
nieskończenie?
2 sty 23:08
Jack: "x" dalem tylko po to, aby pokazac wyrazna roznice ile jest elementow.
Wg mnie powinny byc takie wzory :
a
n = a
1 + (x−1) * r
aby ludziom sie nie mylilo.
2 sty 23:13
Qulka: kiedy to n w indeksie to właśnie to n na końcu i nie może być x bo wtedy dopiero nie wiadomo co
jest co
2 sty 23:18
Jack: no nie wiem, mnie to zawsze mylilo
2 sty 23:24