1−cos2α | ||
sinα= √ | ||
2 |
1−cos150 | ||
sin75 = √ | ||
2 |
√3 | ||
wiadomo, ze cos150 = cos(180−30) = − cos30 = − | ||
2 |
1 − cos150 |
| 2+√3 | |||||||||||||
zatem | = | = | |||||||||||||
2 | 2 | 4 |
2+√3 | √2+√3 | |||
sin75 = √ | = | |||
4 | 2 |
√6 i √4 | ||
ze wzoru na sin(α+β) czyli sin(45+30) z tego co pamietam to wychodzi cos z | ||
2 |
1 | √2 | √3 | √2 | √2 − √6 | ||||||
= | * | − | * | = | ||||||
2 | 2 | 2 | 2 | 4 |
√2 | √3 | √2 | 1 | √6 − √2 | ||||||
= | * | − | * | = | ||||||
2 | 2 | 2 | 2 | 4 |
√6 + √2 | ||
sin 75o = | ||
4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |