Rozwiąż równanie a) |x|+|x+2|=8 b) |3+2x|=12-3|x-3|
Bartek: Rozwiąż równanie
a) |x|+|x+2|=8
b) |3+2x|=12−3|x−3|
2 sty 22:52
Qulka:

|x+2|=8−|x|
zielona=niebieska
x=−5 lub x=3
2 sty 23:21
Qulka:

|3+2x|=12−3|x−3|
zielona=niebieska
x=0 lub 3+2x=12−3x+9 więc x=18/5
2 sty 23:27
Janek191:
a) I x I + I x + 2 I = 8
1) x < − 2 − x − x − 2 = 8 ⇒ − 2 x = 10 ⇒ x = − 5
2) − 2 ≤ x < 0 − x + x + 2 = 8 ⇒ 2 = 8 sprzeczność
3) 0 ≤ x < +∞ x + x + 2 = 8 ⇒ 2 x = 6 ⇒ x = 3
Odp. x = − 5 lub x = 3
====================
3 sty 07:35
Qulka: powinnam się zdziwić na ułamek

.. ale jak nie wiem czemu zrobiłam −2x to taki efekt
3 sty 11:09
AJ: Qulka świetny prosty sposób rozwiązania równań
3 sty 12:36