matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Kula i stożek
krokus:
Wykaż, że w kulę o promieniu R nie można wpisać stożka o objętości πR
3
2 sty 22:28
zef:
4
V
kuli
=
πR
3
3
4
πR
3
>πR
3
3
V
kuli
>V
stożka
2 sty 22:33
Qulka:
aby V=πR
3
to nawet dla maksymalnego r=R nie osiągnie się h=3R ....bo w kuli max to 2R
2 sty 22:34