Całka po krzywej zamkniętej
Benny: Obliczyć całkę
∫Lexdx+z(x2+y2)3/2dy+yz3dz,
gdzie L jest krzywą zamkniętą wyznaczoną przez przecięcie się stożka z=√x2+y2 z
płaszczyznami x=0, x=2, y=0, y=1.
Zastanawiałem się nad parametryzacją biegunową, ale nie wiem jak to ruszyć nadal.
2 sty 22:12
jc: To są odcinki i fragmenty hiperboli.
2 sty 22:37
Benny: No właśnie nie mogę sobie tego wyobrazić. Pomógłbyś mi z parametryzacją?
2 sty 22:40
jc:
odcinek (0,0) (2,0,2)
hiperbola z=√4+y2, 0 ≤ y ≤ 1
hiperbola z=√x2+1, 0 ≤ x ≤ 2, odwrotny kierunek
odcinek (0,1,1), (0,0,0)
(lub odwrotnie, wynik będzie miał wtedy przeciwny znak)
2 sty 23:01
Benny: Mógłbyś mi powiedzieć jak do tego doszedłeś?
2 sty 23:03
jc: Popatrzyłem na stożek z góry.
2 sty 23:21
Benny: Czyli będę miał sumę 4 całek?
Pierwsza parametryzacja
x(t)=2t, y(t)=0, z(t)=2t, t∊[0,1]
Druga
x(t)=2, y(t)=t, z(t)=√4+t2, t∊[0,1]
Trzecia
x(t)=2t, y(t)=1, z(t)=√4t2+1, t∊[0,1]
Czwarta
x(t)=0, y(t)=t, z(t)=t, t∊[0,1]
I mam Pierwsza+Druga−Trzecia−Czwarta?
3 sty 00:19