Kaaaa.: O godzinie 12.00 wskazówka godzinowa i minutowa znajdują się w tym samym miejscu. Oblicz
o której godzienie wskazówki znów się spotkają.
6 lis 20:16
Nie- nocny Marek: Ja tez nie mogę pomóc, bo juz od pół godziny smacznie chrapię...pozdrawiam, zycze
powodzenia
6 lis 22:36
kasia: czy B\A jest to dzielenie? proszę o przykład
28 paź 10:29
Jakub: B\A to jest różnica zbiorów. Zobacz
1059
29 paź 00:27
ola: 3,5x − 2 = 7,5 − 7,2x
9 wrz 19:30
for olek;p: 3,5x+7,2x=7,5 + 2
10,7x = 9,5 / 10,7
x = 0,88
9 wrz 19:43
hook: nic nie rozumiem
4 paź 19:41
Jakub: Napisz, czego konkretnie nie rozumiesz.
5 paź 00:32
www.vjrema.like.pl: to jest strasznie ciezkie
15 lis 20:15
Sesi: hmm prościzna =D
1 gru 20:27
patryk: dane sa przedziły A=−&,3 ) B(−4,+&) wyznacz przedzily
25 sty 00:50
Żaneta: (−∞:−4)
(−4;3)
(3;+∞)
27 sty 16:45
bolsik89: (2{5}{8} − {2}{3} * 2{5}{14}) : 0,2
mógłby mi ktos podac tylko i wylacznie wynik do tego dzialania.
z gory bardzo dziekuje
7 lut 21:10
bolsik89: (258 − 23 * 2514) : 0,2
mógłby mi ktos podac tylko i wylacznie wynik do tego dzialania.
z gory bardzo dziekuje
7 lut 21:11
Gustlik: Moje "poprawki" do programu:
podstawy
rozszerzenia
studia
zbiór, elementy, oznaczenia zbiorów, zbiór pusty, zbiory równe, podzbiór
suma, część wspólna (iloczyn), różnica zbiorów, dopełnienie zbioru
własności działań na zbiorach: przemienność, łączność, rozdzielność,
prawa De Morgana dla zbiorów
przedziały liczbowe, przedział domknięty, otwarty, ograniczony,
nieograniczony, zaznaczanie na osi liczbowej
suma, część wspólna (iloczyn), różnica, dopełnienie przedziału
10 sie 01:15
Miło:

W klasie II d Jest 36 uczniów, wśród 26 zna język angielski, 23 zna języ niemiecki a w 24 zna
język hiszpański . Czy jest uczeń który zna 3 języki ?
ps. jeżeli można pomóżcie mi w tym zadaniu bo jest dla mnie nie zrozumiałe
ps2. jak można zrobić to na wykresie kołowym coś mnie więcej jak rysunek wyżej
Z góry dziękuje
4 wrz 00:12
Gustlik:

Tu podam sposób oznaczania przedziałów liczbowych opracowany przez naszego forumowicza Bogdana.
Z rysunku wyraźnie widać, że w przedziale domknietym końce leżą wewnątrz przedziału, a w
otwartym − na zewnątrz. Poniżej pokażę, dlaczego ten sposob jest lepszy od tradycyjnego,
zwłaszcza w zadaniach z działaniami na przedziałach.
6 gru 00:55
Gustlik:

Niech A=(2, 5>, B=(3, 7>. Wyznacz A\B i B\A.
Wielu uczniów robi "starym" sposobem (rys. z prawej strony) tak:
A\B=(2, 3), B\A=<5, 7>.
Zamalowana kropka brana jest automatycznie za koniec domknięty, a niezamalowana − za otwarty,
co zmyla uczniów i generuje błędy w rozwiązywaniu tego typu zadań.
Tego błędu nie popełnimy stosując nowe oznaczenia:
Z rysunku wyraźnie widać, że A\B=(2, 3>, B\A=(5, 7>.
Inny przykład:
C=(1, 3>, D=<3, 5>. Wyznacz C∩D.
Rozwiązując "starym" sposobem nie widać, co dzieje się z liczbą 3 i wielu uczniów nie wie, co z
takim zadaniem zrobić. A przy nowych oznaczeniach wyraźnie widać, że C∩D={3}.
Jeszcze inny przykład:
E=<3, 8>
F=(3, 6)
Wyznacz E∩F.
Rozwiązując "starym" sposobem nie widzimy, co dzieje się z liczbą 3. Rozwiązując nowym sposobem
wyraźnie widać, że E∩F=(3, 6), że przy 3 jest przedział otwarty.
6 gru 01:31
ma-la: A= (−3,4> B= (0,5) Trzeba wyznaczyć zbiory prosze pomóżcie nie wiem jak to zrobić
12 sty 11:09
fff:
16 sty 15:29
Wadera: Prawa De Morgana są w podstawie albo rozszerzeniu, a nie dopiero na studiach. Chyba...
24 mar 19:34
Gustlik:

Dobry jest też sposób "mieszany" zaznaczania przedziałów. Jest to połączenie metody Bogdana ze
szkolną, sposób został wymyślony przez jednego z moich uczniów i ma na celu uśpienie czujności
i uspokojenie nauczycieli, żeby nie czepiali się nowej metody, dla większości nauczycieli
niestety nieznanej. A kropki i tak widać, gdzie leżą, bo to ich położenie wyznacza końce
przedziałów.
A=<a, b>
B=(a, b)
C=<a, b)
D=(a, b>
2 kwi 00:59
9 kwi 23:19
piotraaa:

opisz oś za pomocą nierówności oraz przedziału liczbowego
7 maj 14:54
piotraaa: zaznacz w układzie wspólrzędnych zbiór punktów spełniajacy warunek
A={(x,y):−5≤ x ≤ −3 i y > −2}
7 maj 14:57
kasia: a co oznacza taki znaczek ⋀?
7 maj 15:04
Jakub: @piotraaa x ∊ (−∞,−3>u(5,∞)
@kasia ∧ = i, ∨ = lub
7 maj 16:25
kasia: dzięki
7 maj 17:33
piotraaa: dzieki

a to drugie może ktoś wie ?
8 maj 15:31
piotraaa: zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów spełniający warunek
A={(x,y):−5≤ x ≤ −3 i y > −2}
8 maj 15:33
piotraaa:

nie wiem czy to jest dobrze
8 maj 15:54
jamie: hej ! to jest też na rozszerzeniu w liceum−nie tylko na studiach !
28 cze 22:32
edudamarek: http://matfiz24.pl
Zapraszam na stronę− dzielimy się darmową wiedzą w formie video tłumaczenia. Przedział liczbowy
tłumaczony na podstawie przedziału funkcji, czyli jest to zarazem dziedzina funkcji. Zapraszam
do dyskusji oraz czynnego udziału w rozbudowie naszej interaktywnej edukacji.
Pozdrawiam.
20 sie 15:40