Czy jest to funkcja różnowartościowa lub na
daniel13169: Sprawdź czy f:ℕ
2→ℕ określona wzorem f((n,k))=n
2+k
2, n,k∊ℕ jest różnowartościowa lub na.
Przyjmuję, że ℕ ≠ 0
Robie tak:
Różnowartościowość:
Niech x
1,x
2 ∊ℕ
2
x
1 = (1,2), x
2=(2,1)
f((1,2)) = 5
f((2,1)) = 5, czyli x
1≠x
2 ⇒ f(x
1)=f(x
2), zatem nie jest to f. różnowartościowa.
Czy jest na:
badam obraz.
f(ℕ
2) = {2,5,8,13,16,...}. Obraz wychodzi różny od ℕ, a żeby była to f. na to musiałoby
zachodzić
f(ℕ
2)=ℕ, a tak nie jest więc nie jest to f. na.
Dobrze rozumuję czy źle? Nie mam odpowiedzi do zadań i nie chce się źle nauczyć. Z góry
dziękuje za pomoc