matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ekstrema
heiko:
Funkcja f określona wzorem f(x)=(x−a)(x
2
−1), gdzie a jest liczbą, osiąga minimum lokalne w
1
punkcie x
0
=
.Wyznacz maksimum lokalne funkcji f.
9
2 sty 21:21
azeta:
1
1
funkcja f osiąga minimum lokalne w punkcie x
0
=
zatem f'(
)=0
9
9
2 sty 21:30
Jack:
f(x) = x
3
− ax
2
− x + a f ' (x) = 3x
2
− 2ax − 1 skoro w punkcie x
0
osiaga minimum, to znaczy, ze pochodna w tym miejscu "sie zeruje" zatem
1
1
1
f ' (
) = 0 ⇔ 3*
− 2a*
− 1 = 0
9
81
9
1
2a
−
− 1 = 0
27
9
2a
26
= −
/*9
9
27
26
2a = −
3
13
a = −
3
podstaw do funkcji i policz maks
2 sty 21:31
heiko:
Ok, dzięki
2 sty 21:48