Oblicz-Pilne
Tomasz: Dany jest wyraz ogólny nieskończonego ciągu (an). Napisz cztery początkowe wyrazy tego ciągu.
Nastepnie oblicz a2k, a3k, a2k−1, oraz a5k+3, gdzie k e N+
an=3−n2, n nalezy do naturalnych dodatnich
2 sty 20:47
Ajtek:
a1=3−12=...
a2=3−22=...
itd.
a2k=3−(2k)2=...
Pozostałe analogicznie.
2 sty 20:50
Tomasz: a jesli wychodzi funkcja kwadratowa ?
2 sty 20:52
Ajtek:
a2k=3−4k2=−4k2+3 koniec!
2 sty 20:53
Tomasz: a jak jest a2k−1 ?
2 sty 20:56
Tomasz: tam wychodzi a2k−1=12k2−12k−3
2 sty 20:56
Ajtek:
a(2k−1)=3−(2k−1)2=...
2 sty 20:57
Tomasz: i wyszlo 12k2−12k−3
2 sty 21:00
Ajtek:
Pokaz jak liczyłeś bo są błędy.
2 sty 21:01
Tomasz: −12k2−12k−3 mialo byc
2 sty 21:01
Ajtek:
Nadal są błędy
2 sty 21:02
Tomasz: −12k2−12k+3
2 sty 21:04
Ajtek:
Ja Tobie nie podam wyniku, pokaz jak liczysz, wskażę błąd.
2 sty 21:05
Tomasz: a2k−1=3−(2k−1)2=3−(4k2−4k+1)=
juz chyba widze
2 sty 21:07
Ajtek:
2 sty 21:08
Tomasz: 3−4k2+4k−1=−4k2+4k+2 tak jak teraz ?
2 sty 21:09
Tomasz: iz tego delte sie liczy tak ?
2 sty 21:10
Ajtek:
Zostaw to w spokoju, miałeś policzyć a2k−1, koniec!
2 sty 21:11
Tomasz: aaaa oki
![](emots/2/zeby.gif)
Dziekuje
2 sty 21:13
Ajtek:
Nie ma sprawy. Za ten wzorek skróconego mnożenia i to mnożenie później przez tą 3, masz ode
mnie nagrodę. Idź do kuchni, weź cytrynę, ukrój sobie plasterek i zjedz
2 sty 21:16