wyznacz promień półokręgu
Monika: W trójkącie ABC dane są długości boków AB = 3√2 BC = 3 − √3 oraz AC = 2√3. W ten trójkąt
wpisano półokrąg, którego średnica zawiera się w boku AB, styczny do boków AC i BC odpowiednio
w punktach D i E. Wyznacz promień tego półokręgu
2 sty 19:21
Eta:

c=|AB|=3
√2 , b=|AC|=2
√3 , a=|BC|=3−
√3
Z tw. kosinusów
| | a2+b2−c2 | |
cosγ= |
| =..................... = −1/2 ⇒ γ=120o |
| | 2ab | |
| | 1 | | 1 | |
P(ΔABC)= |
| *r*b + |
| *r*a ⇒ 2P=r(a+b) =r(3+√3) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √3 | |
P(ABC)= |
| a*b*sinγ ⇒ 2P= (3−√3)*2√3* |
| ⇒ 2P=3(3−√3) |
| | 2 | | 2 | |
to r(3+
√3)=3(3−
√3) ⇒ r=................................
3 sty 00:04
Kacper:
12 lut 15:33
Mathmaniac: Dziękuję.
12 lut 15:36
Eta:
12 lut 15:42
Timor i pumba: r= 6−3√3= 3(2−√3) tyle mi wyszlo
12 lut 17:40
Eta:
r(3+
√3)=3(3−
√3) /*(3−
√3)
6r=3(3−
√3)
2⇒ r=3(2−
√3) ok
12 lut 18:13
Timor i pumba: Spojrz na tamto zadanie z trapezem jesli mozesz (ciezko idzie
12 lut 18:18
Eta:
Sorry... ale nie chce mi się
12 lut 18:20
Timor i pumba: W takim razie ide skoczyc do rowu z woda

NIc nie szkodzi , przyjdzie na nie czas
12 lut 18:22