Stereometria
endziulla: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym promień okręgu wpisanego w podstawę jest równy 2 cm, a
promień okręgu wpisanego w ścianę boczną – 3 cm. Oblicz cosinus kąta nachylenia ściany bocznej
ostrosłupa do podstawy.
1. Podstawa − a = 4√3
h = [4√3 * √3] / 2 = 6
2 sty 19:19
Jack:
======================================================
Podstawa to trojkat rownoboczny (rysunek ten najbardziej po prawej)
| | a√3 | |
wys. podstawy : h = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
Pole z wykorzystaniem okregu = |
| * 2 * 3a = 3a |
| | 2 | |
a
2√3 = 12a
| | 12 | |
a√3=12 −−> a = |
| = 4√3 |
| | √3 | |
======================================================
======================================================
Cosinus mozemy znalezc z twierdzenia cosinusow, jednakze
potrzebujemy jeszcze wysokosc sciany bocznej.
Wiemy jednak, ze promien okregu wpisanego w sciane boczna wynosi 3.
(Patrz rysunek po lewej)
wysokosc sciany bocznej : H
| | 1 | | 1 | |
Pole sciany bocznej = |
| * a * H = |
| * 4√3 * H = 2√3H |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Pole z wykorzystaniem okregu : P = |
| * 3 * (a+2x) |
| | 2 | |
2
√3H = 3(2
√3+x)
2
√3H = 6
√3 + 3x
3x = 2
√3H − 6
√3 = 2
√3(H−3)
z Pitagorasa dla sciany bocznej wykorzystujac jej wysokosc, krawedz boczna i polowe krawedzi
pdostawy
x
2 = H
2 + 12
podstawiajac tamtego iksa :
| 4 | | 3 | |
| (H2 − 6H + 9) = H2 + 12 /* |
| |
| 3 | | 4 | |
H = 0 (sprzeczne) lub H = 6 * 4 = 24
zatem mamy wysokosc sciany bocznej.
oraz krawedz sciany bocznej : x =
√ H2 + 12 =
√588 = 7
√12 = 14
√3
======================================================
No i teraz z tw. cosinusow :
albo nie...latwiej po prostu obliczyc cosinus alfa i tyle (patrz trojkat na dole po prawej)
| | | |
cos α = |
| |
| | wysokosc sciany bocznej | |
====================
2 sty 20:01
endziulla: Odpowiedź zgodna z odpowiedzią w książce: dziękuję za pomoc!
2 sty 20:22
Metis: Chciało Ci się?
2 sty 20:36
Jack: z kazdym zadaniem coraz mniej (odnosnie planimetrii, stereometrii i geometrii)
2 sty 20:50
Jolanta: Dobrze,że komuś się chce

.Też robiłam ale się pomyliłam i dzięki Tobie znalazłam błąd
2 sty 20:54
Metis: Szacunek
2 sty 20:55
Kacper:
No przepisanie za przepisanie tego to należy się
2 sty 21:22
Ajtek:
Ja bym powiedział, że nawet

.
Witam Niewitanych

.
2 sty 21:23
Mila:

1) h=3*2=6, a=4
√3
|EO|=2
2) w ΔPEA:
| | 2*tgβ | | | | 3 | |
tg(2β)= |
| = |
| = |
| *4=4√3 |
| | 1−tg2β | | 1−912 | | √3 | |
WΔSEA:
h
1=2
√3*4
√3=24
3)
===============
2 sty 21:36
Jack: ah te kąty
2 sty 21:37
Mila:
Czasem ułatwiają, a czasem komplikują.
2 sty 21:42
Jolanta: Witaj

.Aż miło patrzec jak Ty to robisz
2 sty 21:53
Mila:
2 sty 22:44