wyznacz dziedzine funkcji
jaa: wyznacz dziedzine funkcji.
y=log2(arctg3x−π4)
2 sty 19:16
jaa: a tutaj help?
2 sty 21:31
2 sty 21:45
Jack:
x ≠ 0
| | π | | π | |
arctg t = |
| ⇔ tg |
| = t −−−> t = 1 |
| | 4 | | 4 | |
x < 3
brakuje mi x>0
hmmm
2 sty 21:56
jaa: nie rozumiem 4 linijki dlaczego 1?
2 sty 22:35
2 sty 22:35
jaa: no spoczko,ale ale jeszcze nie rozumiem tego co jest wcześniej w tej linijce
2 sty 22:41
2 sty 22:45
Jack: ... no tak, ale skopalem

dzieki
zef
2 sty 22:46
jaa: nie rozumiem 3 linijki
2 sty 22:47
zef: Z definicji

arctg(x)= y ⇔ tg(y)=x
2 sty 22:49
jaa: bardzo się starałem, lecz nie zrozumiałemmm
dlaczego arctg t = π4
2 sty 23:05
Jack:
| | π | |
chcemy zapisac |
| jako arctg czegoś, |
| | 4 | |
aby to zrobic, musi znalezc to "coś", a robimy to z definicji :
Z def. funkcji arcus tangens :
arctg t = y wtedy i tylko wtedy gdy tg y = t
zatem
| | π | | π | |
arctg t = |
| wtedy i tylko wtedy gdy tg |
| = t |
| | 4 | | 4 | |
| | π | |
natomiast tg |
| juz powinnas/es wiedziec ile to jest  |
| | 4 | |
2 sty 23:08
jaa: aano widzisz 1 zdanie wyjasnia ale dlaczego t ma być róne 3x
2 sty 23:10
jaa: nie musi być , to mnie tutaj zmylono, myślałem że sieto odonosi do tego co jest przed <
2 sty 23:13
Jack: teraz to nie wiem o czym mowisz
2 sty 23:14
jaa: bo on napisał że t=3/x
2 sty 23:19
Jack: ogolnie wyjdzie na to samo
2 sty 23:24
jaa: thx wszystkim
2 sty 23:25