liczby zespolone
Wiki : |z2 +4| / |z−2i| ≤ 5
proszę o jakąś podpowiedź jak mam się za to zabrać.. z góry dziękuję
2 sty 19:03
Janek191:
I z2 + 4 I ≤ 5 I z −2 i i
I z2 + 4 I ≤ I 5 z − 10 i I
z = x + y i
itd.
2 sty 19:18
Wiki : tak zrobiłam, tylko później wychodzi długa nierówność z potęgami 4 stopnia..
2 sty 19:27
Mila:
z≠2i
|z
2+4|≤5*|z−2i|⇔
|z
2−4i
2|≤5*|z−2i|⇔
|z−2i|*|z+2i|−5*|z−2i|≤0
|z−2i|*(|z+2i|−5)≤0⇔
|z−2i|≥0 spełnione dla każdego z∊C, przy czym równość sprzeczna z zał.
i |z+2i|≤5 wnętrze koła o środku
S=(0,−2) i r=5
lub
|z−2i|≤0 i (|z+2i|−5)≥0 brak rozwiązania
2 sty 19:42