Zbadaj liniową
wino: Wektory u, v, w są liniowo niezależne. Zbadaj liniową niezależność wektorów:
a)2u−v+3w, u−2v−w, 3v+5w.
b)u+2v−3w, u+5v−w, 2v−5w.
2 sty 18:49
Mariusz:
Próbowałeś liczyć wyznacznik albo użyć eliminacji i sprawdzić czy któryś wiersz się nie
wyzeruje
2 sty 18:59
jc:
(2u−v+3w) − 2 (u−2v−w) − (3v+5w) = 0,
a więc wektory (2u−v+3w), (u−2v−w), (3v+5w) są liniowo zależne.
2 sty 19:50
Jack: poprzednio proponowalem rzad macierzy, teraz z definicji :
c)
x(1,2,−3) + y(1,5,−1) + z(0,2,−5) = (0,0,0)
(x,2x,−3x) + (y,5y,−y) + (0,2z,−5z) = (0,0,0)
(x+y+0 , 2x+5y+2z , −3x−y−5z) = (0,0,0)
{x+y+0 = 0
{2x+5y+2z = 0
{−3x−y−5z = 0
z pierwszego rownania y = − x zatem
{2x − 5x + 2z = 0 −−−> −3x+2z=0 /*5
{−3x + x − 5z = 0 −−−> −2x−5z=0 /*2
{−15x + 10z = 0
{−4x − 10z = 0
dodajemy obustronnie
19x = 0 −−> x = 0
zatem y = 0 oraz
2z = 3x −−> z = 0
wiec mamy x=y=z=0
Wniosek : Wektory sa liniowo niezalezne !
Natomiast gdyby wyszlo np. 0=0 to oznacza ze mozemy wprowadzic dowolny parametr, a to z kolei
mowi nam ze sa liniowo zalezne
2 sty 22:31