Doświadczenie losowe, proszę o pomoc.
frejka: W klasie IIIA zoragnizowano zbiórkę na schronisko, wynik zbiórki wygląda tak:
12 uczniów wpłaciło 5 zł
5 uczniów wpłaciło 10 zł
2 uczniów wpłaciło 15 zł
11 uczniów wpłaciło 20 zł
Z klasy wybrano losowo dwie osoby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że co najmniej jedna z
tych osób przekracza wyższą kwotę od kwoty średniej przypadającej na jednego ucznia.
Uczniów mamy 30, średnia wyszła 12 zł. To rozumiem.
Ale nauczyciel podał, że omega powinna wyjść 435, a moc A 299 i wtedy P(A) to 299435
I omegi i mocy A nie rozumiem zupełnie, nie wiem, skąd to się wzięło, czy ktoś mógłby mi to
wytłumaczyć?
2 sty 18:38
Mila:
n=12+5+2+11=30
x
s=12
| | 30*29 | |
= |
| =435 na tyle sposobów można wybrać dwóch uczniów ze zbioru 30 uczniów. |
| | 2 | |
A−co najmniej jedna z tych osób przekracza wyższą kwotę
od kwoty średniej przypadającej na jednego ucznia.
A' − żadna z wybranych osób nie wpłaciła kwoty większej od 12zł⇔wybrano osoby z grupy liczącej
12+5=17 osób
|A'|=136
|A|=435−136=299
2 sty 19:00