Zapisz równanie kwadratowe... Wzory Viete'a
Kinga: Zapisz równanie kwadratowe, które ma dwa rozwiązania, a każde z nich jest o 2 większe od
jednego z rozwiązań równania x2 + 100x − 95 = 0.
Wskazówka. Skorzystaj z wzorów Viete'a.
Bardzo proszę o wytłumaczenie tego zadania i rozwiązanie. Próbowałam je już rozwiązać na kilka
sposobów i ciągle źle.
2 sty 18:21
Jack: ciekawe
2 sty 20:59
Jolanta: rozwiązaniem tego równania sa x
1 i x
2 ich suma zgodnie z wzorami Viet'a
O ile dobrze myslę to suma rozwiazan równania,ktore mamy napisac jest o 4 większa czyli
x
1+x
2=−100+4=−96
2 sty 22:02
Jack: tez tak mysle, co do iloczynu :
nowy iloczyn to bedzie
−95 + 2(−100) + 4
Przynajmniej tak mi sie zdaje.
2 sty 22:04
Jack:
podpowiedz :
Funkcja f jest wielomianem trzeciego stopnia i przyjmuje wartości dodatnie
dla x ∊ (−∞;−1)u(0;2)
z tego zdania wiemy, ze jej miejsca zerowe to x=−1,x=0,x=2
zatem
f(x) = a(x+1)(x)(x−2) = ax(x+1)(x−2)
2 sty 22:06
Jack: oj , przepraszam, nie ten post
2 sty 22:06