Miara kąta między ramionami ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 2α.
Wyznacz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa jeśli pole ściany bocznej jest równe S.
| 1 | ||
S= | y2sin(2α) | |
| 2 |
| a2√3 | ||
Pc= | +3S | |
| 4 |
| x2√3 | ||
PΔABC= | ||
| 4 |
| 1 | ||
S= | *y2*2 sinα*cosα | |
| 2 |
| S | ||
S=y2*sinα*cosα⇔y2= | ||
| sinα*cosα |
| 0.5x | ||
sinα= | ||
| y |
| √3 | S | √3 | ||||
PΔABC= 4y2*sin2α* | =4* | *sin2α* | = | |||
| 4 | sinα*cosα | 4 |
| S√3sinα | ||
= | =S*√3*tgα | |
| cosα |