Prosze o pomoc. szesciany
matt: Ile czasu potrzeba na ułożenie sześcianu o krawędzi 1m z sześcianików o krawędzi 1cm.
Przyjmujemy ze jeden szescianik układamy 4sekundy i pracujemy 8 godzin dziennie.Ile to dni?
Jack:
Co w tym trudnego ?
Sześcian ma 6 ścian.
Każda ściana ma pole 1m
2.
Zatem potrzebujemy 6m
2 płytek.
6m
2 = 6* m * m = 6 * 100cm*100cm = 60 000 cm
2
1 płytka ma pole 1cm
2, zatem potrzebujemy ich
| 60 000 cm2 | |
| = 60 000 sztuk. |
| 1cm2 | |
Jeśli jedną płytkę układamy 4 sekundy, to 60 000 płytek układamy
60 000 * 4 = 240 000 sekund
| | 240 000 | |
240 000 sekund = |
| minut = 4 000 minut |
| | 60 | |
| | 4 000 | | 2 | |
4 000minut = |
| godzin = 66 |
| godziny = 66 godzin i 40 minut |
| | 60 | | 3 | |
| |
| (66godzin 40minut podzielone przez 8 godzin (bo tyle pracujemy dziennie)) = ile |
| 8 | |
dni pracy mamy
| | 1 | |
= 8 dni i |
| dnia czyli łącznie 9 dni, żeby pracę wykonać |
| | 3 | |