liczby zespolone
bark: |z|3 = i * z3
Probuje rozwiazac to tak:
r3=eπ/2 i * r3 * e3αi
ale zły wynik mi wychodzi
2 sty 16:43
Benny: Czemu zły?
z=0 lub
2 sty 16:59
jc: z= 0 lub z =i lub z = (−i ± √3)/2
Tyle Ci wychodzi?
2 sty 17:02
bark: Odpowiedz to suma trzech polprostych o poczatku w punkcie O: nieujemnej czesci urojonej oraz
polprostych nachylonych do niej pod katem 2π/3
6 sty 13:40
bark: ktoś?
6 sty 18:51
jc: Masz rację. Było źle. No to liczymy.
|z3| = i z3
z = r u, r≥0, |u|=1
u3 = −i, czyli u = i lub u =(−i ± √3)/2
z = ir lub z = r (−i ± √3)/2, r ≥ 0
6 sty 20:06
bark: z=r*u?
więc u=?
u3=−i ?
nie rozumiem
6 sty 23:32
Adamm: u=cosx+isinx
u3=−i bo
|ru|3 = i r3u3
r3 = i r3u3
1 = iu3 lub r=0
u3=−i lub r=0
6 sty 23:36
Mila:
|z|
3=iz
3
|z|
3∊R ⇔Re(z
3)=0
z=x+iy
z
3=(x+iy)
3=x
3+3x
2iy+3*x*(iy)
2−iy
3
√x2+y2)
3=i*(x
3−3xy
2)+i
2*(3x
2y−y
3)
√x2+y2)
3=i*(x
3−3xy
2)+(y
3−3x
2*y)
x
3−3xy
2=0 i y
3−3x
2y≥0
x(x
2−3y
2)=0
| | x2 | | 1 | | 1 | |
x=0 lub x2=3y2⇔y2= |
| ⇔x=0 lub y= |
| x lub y=− |
| x |
| | 3 | | √3 | | √3 | |
7 sty 00:01