liczby zespolone
marek: ile to ma rozwiazan?
−
z = z2
Chodzi o liczby zespolone, a pierwsza to sprzężenie.
2 sty 16:28
jc:
|z|=|z|2, z=0 lub |z|=1.
Pomóż obie strony przez z.
z=0 lub 1=|z|2 = z3, czyli z = 1, (−1 ± i √3)/2.
2 sty 16:42
marek: czyli sa 4 a te dwa to sa sprzezone jak mniemam?
2 sty 16:48
jc: Tak.
2 sty 16:50
marek: Moglbys wytlumaczyc mi jeszcze tą pierwszą linijkę Twojego zapisu? Skad to sie wzielo?
2 sty 16:54
jc: lewa strona = prawa strona ⇒ moduł lewej strony = moduł prawej strony
2 sty 16:58
Jack:
z = x+ iy
x−iy = (x+iy)
2
x−iy = x
2 −y
2 +i * 2xy
{x = x
2 − y
2
{−y = 2xy
przeksztalcajac drugie rownanie
2xy + y =0
y(2x+1) = 0
| | 1 | |
y = 0 lub 2x+1=0 −−−> x = − |
| |
| | 2 | |
dla y = 0
x = x
2 −−> x
2 − x = 0 −−−> x(x−1) = 0 −−> x = 0 lub x = 1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
− |
| = |
| − y2 −−−> y2 = |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
zatem rozwiazaniami sa uklady :
{y=0
{x=0
{y=0
{x=1
2 sty 17:03