kłopotliwa całka
OLa123: Witam mam problem z policzeniem poniższej całki:
∫tg5x dx
2 sty 13:46
Mariusz:
1. Podstawienie t=tan(x)
2. Wzór redukcyjny wyprowadzony przez części
2 sty 13:51
OLa123: | | sin2x | | sin2x | |
a coś bardziej prościej ? np. ∫tg2x * tg2x * tgx dx=∫ |
| * |
| * |
| | cos2x | | cos2x | |
tgx dx=
| | 1−cos2x | | 1−cos2x | | 1 | | 1 | |
∫ |
| * |
| * tgx dx=∫( |
| − 1) * ( |
| − 1) *tgx |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
dx=..
można też taką droga

tylko że robiąc dalej przez podstawienie nie bardzo wiem jak działać
dalej , bo metoda podstawienia nie działa ..
2 sty 14:00
Mariusz:
t=tan(x)
| | cos2(x)−(−sin2(x)) | |
dt= |
| dx |
| | cos2(x) | |
dt=(1+tan
2(x))dx
dt=(1+t
2)dx
| | t5 | | t5−t+t | |
∫ |
| dt=∫ |
| dt |
| | 1+t2 | | 1+t2 | |
| | t(t4−1) | | t | |
=∫ |
| dt+∫ |
| dt |
| | t2+1 | | 1+t2 | |
| | t(t2−1)(t2+1) | | 1 | | 2t | |
=∫ |
| dt+ |
| ∫ |
| dt |
| | t2+1 | | 2 | | 1+t2 | |
| | 1 | | 2t | |
=∫(t3−t)dt+ |
| ∫ |
| dt |
| | 2 | | 1+t2 | |
| | t4 | | t2 | | 1 | |
= |
| − |
| + |
| ln|1+t2|+C |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | tan4(x) | | tan2(x) | | 1 | |
= |
| − |
| + |
| ln|1+tan2(x)|+C |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
2 sty 14:01
OLa123: Mariusz w odpowiedziach mam 1/4 tg
4x−1/2 tg
2x−ln|cosx| + C
2 sty 14:06
benny: to jest to samo
2 sty 14:30
OLa123: a można to rozwiązać takim sposobem który zaproponowałam wyżej też?
2 sty 14:45
yht:
przekształcenia masz poprawne, ale nie widzę sensownego podstawienia
chcesz prościej to możesz np. tak:
| | sin5x | | sin2x*sin2x*sinx | |
tg5x = |
| = |
| = |
| | cos5x | | cos5x | |
| | (1−cos2x)*(1−cos2x)*sinx | |
= |
| |
| | cos5x | |
potem cos x = t
masz prostą całkę z funkcji wymiernych
nawet w niej nie będziesz musiała się bawić w rozkład na ułamki proste, wystarczy wymnożenie
nawiasów i rozbicie na sumę prostych całek
2 sty 15:46
OLa123: dziękuje wszystkim za pomoc
2 sty 18:23