Logarytmy zadanie z nierownosci
Fanabela: Witam! Mam problem z pewnym zlosliwym zadaniem,
a mianowicie chodzi o to, co robię źle, bo wydaje, ze wszystko jest dobrze, ale
odpowiedz wychodzi zła. Bylabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś powiedział co jest tutaj nie tak
Z góry dziękuję
Log3 x*log1/5x<log1/581
D:x wiekszy od 0
Log1/5x : log1/53 * log1/5x<log1/581 zmieniam znak bo log1/53<0
(Log1/5x)2>4(log1/53)2
Log1/5x>2log1/53 lub log1/5x<−2log1/53 zmieniam znali bo 1/5 należy do (0,1)
X<9 lub. X>{1/9} czyli odp to rzeczywiste to (0,∞)/{1/9,9}
A prawidłowa odp to x należy (0,{1/9}) u (9,∞)
2 sty 12:31
Jack:
zał. x > 0
log
3x * log
1/5x < log
1/581
| log1/5x | |
| * log1/5x < log1/581 |
| log1/53 | |
| log1/5x | |
| * log1/5x < 4log1/53 /*log1/53 (zmieniam znak) |
| log1/53 | |
(log
1/5x)
2 > 4 (log
1/53)
2
No i teraz tu chwila przerwy, normalnie a
2 > b to a >
√b lub a < −
√b
nalezy wiec zobaczyc ile wynosi
√4 (log1/53)2 = 2
√(log1/53)2 =
= 2|log
1/53| = 2*(−log
1/53) <−− jak sama zauwazylas, ze log
1/53 < 0
zatem kontynuujac :
log
1/5x > − 2log
1/53 lub log
1/5x < 2log
1/53
| | 1 | |
log1/5x > log1/5 |
| lub log1/5x < log1/59 |
| | 9 | |
zmieniam znak zarowno tu jak i tu
| | 1 | |
zatem x ∊ (0; |
| ) U (9;∞) |
| | 9 | |
2 sty 13:08
Fanabela: Racja! Strasznie dziękuję za pomoc
2 sty 13:25