jak sporządzić wykres tej funkcji ?
Basia: jak sporządzić wykres tej funkcji ?
IIx+1I−I3−xII ?
2 sty 12:21
Jack:
f(x) = ||x+1| − |3−x||
Rozpatrujemy 3 przedzialy.
1o x ∊ (−∞;−1>
2o x ∊ (−1;3>
3o x ∊ (3;∞)
==========
1o
w tym przedziale |x+1| = −x−1
oraz |3−x| = 3−x
zatem
f(x) = |−x−1−(3−x)| = |−x−1−3+x| = |−4| = 4
czyli w tym przedziale rysujemy prosta f(x) = 4
2o
|x+1| = x+1
|3−x| = 3−x
f(x) = |x+1−(3−x)| = |x+1−3+x| = |2x−2|
w tym przedziale rysujemy prosta |2x−2| co oznacza ze rysujemy prosta |2x−2| a czesc pod osia
OX odbijamy nad.
3o analogicznie
2 sty 12:28
Jack:
2 sty 12:33
Basia: dziękuję za pomoc
2 sty 12:40
Basia: a jak narysować taką funkcję ?
f(x) = 0.5(sinu + IsinuI ) ?
1. Rysować funkcję podstawową ?
2. Wartość bezwględną z sinusa narysować
A poźniej ?
2 sty 12:45
Jack:
Nie, inaczej

rozpatrujemy 2 przypadki
1
o sin u < 0 oraz 2
o sin u ≥ 0
1
o dla sin u < 0
| | 1 | |
f(x) = |
| (sin u − sin u) = 0 |
| | 2 | |
czyli w tym przedziale rysujemy prosta f(x) = 0
2
o dla sin u ≥ 0
| | 1 | |
f(x) = |
| (sin u + sin u) = sin u |
| | 2 | |
czyli w tym przedziale rysujemy funkcje sinus.
2 sty 13:26