Stereometria
tooffik: Spośród graniastosłupów czworokątnych prawidłowych o polu powierzchni S wybierz ten,
który ma największą objętość i oblicz ją
2 sty 12:09
Jack:
zał. a,h > 0
Pole powierzchni calkowitej :
P
c = 2a
2 + 4ah = 2a(a+h) = S (z polecenia)
V = a
2 * h
| S | | 1 | |
V(a) = a2 * ( |
| − a) = |
| aS − a3 |
| 2a | | 2 | |
| √6 | |
V(a) osiaga maksimum dla a = |
| √S |
| 6 | |
| 1 | | √6 | | √6 | |
i wynosi V(a) = |
| * |
| √S − ( |
| √S)3 = ... |
| 2 | | 6 | | 6 | |
2 sty 13:23
krokus: Dziękuję
2 sty 13:32