Napisz równanie parametryczne prostej przechodzącej przez punkt P
Basia: Napisz równanie parametryczne prostej przechodzącej przez punkt P(1,0,20) i równoległej do
wektora v=(0,5−3)
Jak za to się zabrać ?
2 sty 09:48
Jack: Nwm czy dobrze mysle ale zadanie wydaie sie brdzo proste...
Prosta rownolegla do wektora v to taka prosta ktorej wektor kierunkowy ma postac
u = [k*0,k*5,k*(−3)] gdzie k∊ℛ (no bez zera oczywiscie)
Skoro przechodzi przez P to rownanie kanoniczne dla naszej prostej to
| x−1 | | y | | z−20 | |
| = |
| = |
| |
| k*0 | | k*5 | | k*(−3) | |
Zatem wg mnie tych prostyxh jest nieskonczenie wiele.
Wezmy sobie k = 2 i zapiszmy prosta parametrycznie
{x=1
{y=10t
{z=−6t + 20
Chyba ze cos zle odczytalem.
2 sty 10:27
Jack: Dla k=1 otrzymamy dokladnie ten sam eektor co oni podali a wektor sam do siebie jest
rownolegly?

Wtedy
{x=1
{y=5t
{z=−3t+20
2 sty 10:40