Całka krzywoliniowa
Benny: Czy istnienie całki krzywoliniowej zależy od krzywej?
1 sty 22:58
jc: Na pewno.
1 sty 23:03
Benny: Bo mam całkę na krzywej (odcinku) AB, gdzie A i B są dane oraz tą samą całkę na odcinku AC.
Skąd mam wiedzieć, że np. ta druga nie istnieje?
1 sty 23:13
Benny:
2 sty 10:18
azeta: czy to jakieś konkretne zadanie, że coś wiemy o punktach A, B, C i krzywej?
2 sty 10:41
Benny: Tak mogę podać treść.
Obliczyć
| | y | |
∫K(siny+ |
| +lnx)dx+(xcosy+lnx+tgy)dy |
| | x | |
| | π | |
gdzie K jest odcinkiem łączącym punkty A(1,0) i B(2, |
| ). Czy istnieje ta całka, gdy K jest |
| | 3 | |
dowolną krzywą regularną łączącą punkt A z punktem C(1,π)?
Wydaje mi się że w obu przypadkach będzie ok, bo nic się nie psuje.
Dla pierwszego przypadku przyjmuję parametryzację
x(t)=t+1
Dla drugiego przypadku
x(t)=1
y(t)=πt
2 sty 11:19
jc: Jak to krzywa regularna, a całkowana funkcja jest ciągła, to w ogóle nie ma problemu
z istnieniem całki (choć można sobie wyobrazić całkę niewłaściwą, która nie jest
zbieżna).
2 sty 16:08
Benny: Właśnie się zastanawiałem nad całką niewłaściwą. W tym wypadku może tak być, bo w wyniku jest
| | π | |
ln|cosx|, więc wystarczy, aby w całka miała jedną z granic |
| . |
| | 2 | |
Dzięki za odpowiedź
2 sty 16:30
Mariusz:
Warunek na to aby całka była niezależna od drogi całkowania wygląda podobnie
do warunku na różniczkę zupełną
2 sty 18:09