Adamm: x
4−x
2+1≠0 , x∊ℛ
| | (3x2+1)(x4−x2+1)−(4x3−2x)(x3+x) | | −x6−4x4+4x2+1 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x4−x2+1)2 | | x4−x2+1 | |
f'(x)=0
x
6+4x
4−4x
2−1=0
t=x−1/x
t
3=x
3−3x+3/x−1/x
3
x
3−1/x
3=t
3+3t
t
3+3t+4t=0
t(t
2+7)=0
t=0
x−1/x=0
x
2−1=0
x=1 lub x=−1
dzielimy nasz wielomian przez 1 oraz −1 do oporu, i mamy
| | −(x−1)(x+1)(x4+5x2+1) | |
f'(x)= |
| , stąd już widać że funkcja zmienia znak dla tych |
| | x4−x2+1 | |
wartości,
pytanie jedynie na jaki
dla x=1 mamy z + na − czyli maksimum, dla x=−1 musi być minimum