nierówność
kuń: Wyznacz wszystkie wartości parametrów p i q dla których nierówność:
(x+6)(x−3)(x2+px−2qx+6q)≥0
jest spełnona przez każdą liczbę rzeczywistą.
1 sty 21:09
Adamm: żeby była spełniona dla każdego x musi być
x2+px−2qx+6q=(x+6)(x−3)
x2+px−2qx+6q=x2+3x−18
−18=6q, p−2q=3
q=−3, p=−3
1 sty 21:18
kuń: a możesz powiedzieć dlaczego musi być tak?
1 sty 21:21
Adamm: f(x)=(x+6)(x−3)(x2+px−2qx+6q)
żeby był on większy lub równy zero to pierwiastki tego wielomianu, x=3 oraz x=−6 muszą być
podwójne
1 sty 21:27
kuń: dziękuję
1 sty 21:40