&: dany jest punkt C=(2,3) i prosta o równaniu y=2x-8 będąca symetralną odcinka BC.wyznacz
współrzędne punktu B.
6 lis 20:08
iwona: y=2x-8, prosta prostopadła: a1*a2=-1, więc 2*a2=-1, więc a2=-1/2, dalej y=-1/2x+b,
podstawiam do punktu C=(2,3) i otrzymuje b=4. Równanie ma więc postać y=-1/2x +4.
Obliczam punkty przecięcia się dwóch prostych, danej na początku i wyznaczonej,
otrzymuje x=4 i4/5 oraz y=-3 i 1/5. Wyznaczone wartości są środkiem odcinka łączącego
punkty Ci B. Srodek wyznaczamy z wzoru x z puntu C i x z puntu B, podzielić na 2- to
jest równe 4 i 4/5, oraz y z C i y z B to jest -3 i 1/5.
6 lis 21:55
pati:
moja uwaga

pomyłka

! dla prostopadłej a = -1/2
6 lis 22:03
justyna: sorry, twoja uwaga jest zla, bo ja własnie napisałam -1/2. Gdzie ty to wyczytałaś, pati,
ty dziwna dziewucho?
6 lis 22:08