matematykaszkolna.pl
algorytm gaussa gad: rozwiazac algorytmem gaussa : 2x + y − z = 4 x + 2y + z = 5 −y − z = 1 prosze o pomoc mecze sie juz druga godzine i nie moge rozwiazac probowalem odejmowac wierszami lecz nie otrzymuje rozwiazania ze wzgledu na znaki
1 sty 20:55
Jack: a nie lepiej metoda eliminacji gaussa?
1 sty 20:55
gad: tak chodzi o metode gaussa , do macierzy i scinamy az otrzymamy 1 niewiadoma i liczbe
1 sty 20:56
Jack: gaussa czy gaussa − jordana? emotka
1 sty 20:57
gad: jak zrobisz obiema to podwojnie podziekuje
1 sty 20:59
Mariusz: Macierz jeszcze nie jest trójkątna górna Więc jeszcze trzeba eliminować gad etap eliminacji jest podobny do metody przeciwnych współczynników postępowanie wstecz jest podobne do postawiania i stosujesz je gdy masz macierz trójkątną górną lub dolną (tutaj wygodniej ci będzie dostać trójkątną górną) W macierzy trójkątnej górnej elementy poniżej diagonali są zerowe W macierzy trójkątnej dolnej elementy powyżej diagonali są zerowe
1 sty 21:08
gad: ja wiem co tutaj trzeba zrobic otrzymac odpowiednio zera po lewej , wiele razy to robilem tylko tego przykladu rozwiazac nie potrafie , wiec jesli potrafisz zrob go a ja zorzumiem swoje braki
1 sty 21:13
1 sty 21:17
Jack: nie chcialem wchodzic w ulamki, dlatego tak.
1 sty 21:18
Mariusz: x+2y+z=5 y+z=−1 −3y−3z=−6 x+2y+z=5 y+z=−1 y+z=2 Z ostatnich dwóch równań wynika że układ równań jest sprzeczny
1 sty 21:20
gad: ale to dziwne... jest to jedne z zadan na egzaminie na renomowanej uczelni w polsce , tez wyliczylem to przedchwila zwyklym rownaniem i sie zdziwilem
1 sty 21:21
gad: dzieki panowie
1 sty 21:37
Mila: W=0 ⇔układ może być sprzeczny albo nieoznaczony Wx=9 ⇒układ sprzeczny
1 sty 21:52