algorytm gaussa
gad: rozwiazac algorytmem gaussa :
2x + y − z = 4
x + 2y + z = 5
−y − z = 1
prosze o pomoc mecze sie juz druga godzine i nie moge rozwiazac probowalem odejmowac wierszami
lecz nie otrzymuje rozwiazania ze wzgledu na znaki
1 sty 20:55
Jack: a nie lepiej metoda eliminacji gaussa?
1 sty 20:55
gad: tak chodzi o metode gaussa , do macierzy i scinamy az otrzymamy 1 niewiadoma i liczbe
1 sty 20:56
Jack: gaussa czy gaussa − jordana?
1 sty 20:57
gad: jak zrobisz obiema to podwojnie podziekuje
1 sty 20:59
Mariusz:
Macierz jeszcze nie jest trójkątna górna
Więc jeszcze trzeba eliminować
gad etap eliminacji jest podobny do metody przeciwnych współczynników
postępowanie wstecz jest podobne do postawiania i stosujesz je gdy masz macierz
trójkątną górną lub dolną (tutaj wygodniej ci będzie dostać trójkątną górną)
W macierzy trójkątnej górnej elementy poniżej diagonali są zerowe
W macierzy trójkątnej dolnej elementy powyżej diagonali są zerowe
1 sty 21:08
gad: ja wiem co tutaj trzeba zrobic otrzymac odpowiednio zera po lewej , wiele razy to robilem tylko
tego przykladu rozwiazac nie potrafie , wiec jesli potrafisz zrob go a ja zorzumiem swoje
braki
1 sty 21:13
1 sty 21:17
Jack: nie chcialem wchodzic w ulamki, dlatego tak.
1 sty 21:18
Mariusz:
x+2y+z=5
y+z=−1
−3y−3z=−6
x+2y+z=5
y+z=−1
y+z=2
Z ostatnich dwóch równań wynika że układ równań jest sprzeczny
1 sty 21:20
gad: ale to dziwne... jest to jedne z zadan na egzaminie na renomowanej uczelni w polsce , tez
wyliczylem to przedchwila zwyklym rownaniem i sie zdziwilem
1 sty 21:21
gad: dzieki panowie
1 sty 21:37
Mila:
W=0
⇔układ może być sprzeczny albo nieoznaczony
Wx=9
⇒układ sprzeczny
1 sty 21:52