Dla jakich wartości parametru m ...?
Lily Lolo: Dla jakich wartości parametru m, m∊R równanie
x−2m =
2x−mx+2 ma dwa różne
rozwiązania
1 sty 20:30
===:
m≠0 x≠−2
x2−4=2mx−m2
x2−2mx+m2−4=0
Δ>0
1 sty 20:34
Lily Lolo: Mógłby ktoś to rozwiązać

Zapisałam takie same warunki, ale nie wyszło mi poprawne rozwiązanie
1 sty 20:43
===:
żarty stroisz ?
1 sty 20:45
Lily Lolo: Niestety nie

Nw czemu mi coś nie wyszło, pewnie jakiś mały błąd ale po siedzeniu nad matmą
od rana nie widzę go teraz...
1 sty 20:48
===: pisz co policzyłeś
1 sty 20:50
Lily Lolo: Już znalazłam błąd, dzięki za pomoc
1 sty 20:54
===:
Δ>0 dla dowolnego m
Musisz zatem odrzucić jedynie m=0 oraz takie m dla których x=−2
1 sty 20:55