Trygonometria
ratr: Jesli α jest katem ostrym oraz sinα=
13 to wartosc wyrazania 9sin2α jest rowna. Proszę o
wytłumaczenie zadania tak abym mógł je przeanalizować
1 sty 20:14
Adamm: 9sin(2α)=18sin(α)cos(α)
cos(α)=√1−sin2(α)
1 sty 20:17
===:
znając sinα i wiedząc, że α jest kątem ostrym wyznacz cosα.
Potem skorzystaj z zależności sin2α=2sinαcosα
1 sty 20:18
ratr: Tak tez myślałem, ale szukałem też jakiegoś prostszego sposobu no cóż, widocznie nie da rady.
Dzięki!
1 sty 20:54
ratr: Czy jeżeli mamy √1 + sinα to mogę podstawić o tak: √1 + (1/3)2 czy nie? Jak nie to jak to
inaczej obliczyć?
1 sty 21:00
ratr: Halo?
3 sty 11:37
5-latek: Nie .
Zobacz sobie jaki bedzie wzor na cosα i podstaw do niego .
3 sty 11:39