Styczna do dwóch wykresów funkcji
drewniak: Witam
Wyznacz równania wspólnych stycznych do wykresów funkcji:
f(x) = 2x2
g(x) = −2(x−1)2
Df = Dg = R
g(x) = −2x2 + 4x − 2
Pochodne:
f'(x) = 4x
g'(x) = −4x + 4
wzór na styczną: y − f(x0) = f'(x0)(x − x0)
Mógłby ktoś pomóc? Nie wiem co dalej zrobić aby otrzymać wzór tych stycznych, nie mam żadnego
punktu x0
1 sty 19:28
Adamm: szukamy takich y=f'(x1)(x−x1)+f(x1) i y=g'(x2)(x−x2)+g(x2) takich że
f'(x1)(x−x1)+f(x1)≡g'(x2)(x−x2)+g(x2)
z automatu mamy
f'(x1)=g'(x2)
4x1=−4x2+4
x1=−x2+1
x2=−x1+1
4x1x−4x12+2x12=4x1x+4x12−4x1−2x12
0=x12−x1, x1=1 lub x1=0
mamy styczne y=4x−2 oraz y=0
sprawdź czy to dobrze policzyłem
1 sty 19:38
drewniak: Dzięki mordo, zajebisty jesteś
1 sty 19:40