Wyznacz wszystkie wartości parametru m
ola785: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie:
x2−4|x|+m+1=0 ma dwa różne rozwiązania
1 sty 18:32
Adamm: x2−4|x|+m+1=(|x|−2)2+m−3
(|x|−2)2+m−3=0
(|x|−2)2=3−m
teraz jeśli 3−m<0 mamy równanie sprzeczne, dla 3−m=0 mamy
|x|=2
x=−2 lub x=2, dwa rozwiązania
jeśli 3−m>0
|x|=2±√3−m
i mamy 4 różne rozwiązania (lub 3 jeśli 2−√3−m=0)
odp. m=3
1 sty 18:36
Adamm: ach, jeszcze może być
|x|=2±√3−m i 2−√3−m<0 i wtedy też są 2 rozwiązania
2<√3−m
4<3−m
m<−1
1 sty 18:37
Eta:
2 sposób
graficznie :
−x
2+4|x|−1= m
f(x)=−x2+4|x|−1 ,
g(x)=m
0 rozwiązań dla m>3
2 rozwiązania dla m=3 lub m<−1
3 rozwiązania dla m= −1
4 rozwiązania dla m∊(−1,3)
1 sty 19:08