Wykaz ze liczba jest wymierna
#*&: Wykaz ze liczba jest wymierna:
[
√3 /(2−
√3 )] − [
√3 / ( 2+
√3 )]
Prosze o rozwiazanie
1 sty 18:08
Adamm: usuń niewymierność z mianownika
1 sty 18:10
#*&: I wyjdzie?
1 sty 18:13
Adamm: tak
1 sty 18:13
#*&: Wyszlo mi 3, jak to dobrze mialo wyjsc?
1 sty 18:17
Adamm: poprawny wynik to 6
1 sty 18:20
#*&: Jezeli w mianowkiku jest 2+√3 to mnozymy jako 2− √3 i wychodzi 4?
1 sty 18:25
Adamm: | √3 | | √3 | |
| − |
| = √3(2+√3)−√3(2−√3)=√3(2+√3−2+√3)=6 |
| 2−√3 | | 2+√3 | |
1 sty 18:27
#*&: Juz widze gdzie byl blad. Dziekuje
1 sty 18:30