pochodne
TROCHE SMUTNY STUDENT: matematyka najlepsza na kaca
oblicz pochodna:
y=alnx
i prosze o wytlumaczenie co z czego, z gory dziekuje za pomoc
1 sty 17:52
Adamm: alnx=elnalnx=xlna
teraz już sobie poradzisz?
1 sty 17:54
TROCHE SMUTNY STUDENT: a dlaczego nie wychodzi mi bez metody na e, czyli ze wzoru
| f'(x) | |
f(x)g(x)=(g'(x)*lnf(x)+g(x)* |
| ) |
| f(x) | |
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
1 sty 18:00
Adamm: f(x)
g(x)=e
ln(f(x))g(x)
| f'(x) | |
f(x)g(x)*(g'(x)ln(f(x))+g(x) |
| ) |
| f(x) | |
dobrze to przepisałeś?
1 sty 18:04
Adamm: zresztą nie pisze się
| f'(x) | |
f(x)g(x)=(g'(x)ln(f(x))+g(x) |
| ) |
| f(x) | |
jeśli nie masz na myśli równania
piszesz (f(x)
g(x))'=...
1 sty 18:06
jc:
y = a
lnx = e
(ln a)(ln x)
| ln a | | ln a | |
y' = e(ln a)(ln x) |
| = |
| alnx |
| x | | x | |
1 sty 18:16