Metoda Eulera
52: Znaleźć przybliżone rozwiązanie metodą Eulera podanego układu równań różniczkowych zwyczajnych
x'=2t+y
y'=t
2+y
0≤t≤0,8
y(0)=0
x(0)=1
h=0,2
Nie wiem jak to zrobić to gdy mam podany układ równań, a nie jedno równanie, jeszcze w dodatku,
gdzie t nie ma dokładnej wartości.
Proszę o pomoc
1 sty 17:45
52:
1 sty 22:35
jc: Bez trudu znajdziesz dokładne rozwiązanie(zaczynasz od drugiego równania).
1 sty 22:43
52: Zrobiłem coś takiego:
y1=y0+hF(x0,y0)
y1=0,2t2
0≤y1≤0,032
Ale w sumie to nie wiem nawet co ja wyznaczyłem...
2 sty 00:20
52: Zrobiłem inaczej, teraz chyba dobrze
drugie równanie...
y1=y0+h(t02+y0)
y1=0+0,2(0+0)=0
y2=y1+h(t12+y1)
y2=0+0,2(0,04+0)=0,008
y3=y2+h(t22+y2)
y3=0,008+0,2(0,16+0,008)=0,0416
Sprawdzi ktoś? Jak ruszyć dalej ?
2 sty 00:33
jc: Zadanie prawdopodobnie ma zilustrować jakąś metodę (której nie znam).
Dokładne rozwiązanie (choć oczywiście mogłem coś pomylić)
x = 2 et − 2t − t3 /3 − 1
y = 2 et − 2 − 2t − t2
2 sty 00:39
52: jc Poczekaj chwilę to zamieszczę treść jaką dostałem.
2 sty 00:40
2 sty 00:41
52: x3 obliczyłem i wyszło mi 1,1216 mógłby ktoś na to zerknąć ?
2 sty 01:18