Dla jakich wartości parametru m
Ania52: Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów rozwiązań rownania: x2 − (m+1)x+m=0 jest
najmniejsza?
1 sty 16:59
Adamm: Δ>0, Δ=(m+1)2−4m=(m−1)2, m≠1
x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2=(m+1)2−2m=m2+1≥1
odp. dla m=0
1 sty 17:03
Ania52: Skąd się wzięło że m2+1≥1 ?
1 sty 17:06
Adamm: m2≥0
to chyba jest jasne?
to w takim razie m2+1≥1
1 sty 17:07
Jack:
(m+1)
2 − 2m = m
2 + 1
a funkcja m
2+1 (jako ze to parabola skierowana w gore) najmniejsza wartosc ma w wierzcholku
zatem dla m = 0
Adamm po prostu zapisal ze m
2 ≥ 0 (dla dowolnego m ∊ R) zatem m
2 + 1 ≥ 1
1 sty 17:09
Ania52: dzięki
1 sty 17:11