asymptoty
Barbra: czy ta funkcja ma asymptoty ukośne/poziome ?
f(x)= √x2+2x−3
uzyskuje wyniki ±∞ co nie daje równań asymptot przy x→±∞, czy popełniam jakiś błąd?
1 sty 16:36
Adamm: liczysz jedynie asymptoty poziome, funkcja nie ma asymptot poziomych, jedynie ukośne
| | x2+2x−3−x2 | |
limx→±∞ √x2+2x−3−x= limx→±∞ |
| = 1 |
| | √x2+2x−3+x | |
asymptota obustronna ukośna y=x+1
1 sty 16:42
Barbra: skąd wiem, że asymptota ukośna jest obustronna? stąd że x→±∞ ? i w −∞ i +∞ ma takie same
wyniki?
1 sty 16:45
Adamm: stój, źle policzyłem, moje wyniki tyczą się jedynie asymptoty prawostronnej
| | −x√1+2/x−3/x2 | |
limx→−∞ U{√x2+2x−3{x} = limx→−∞ |
| = −1 |
| | x | |
| | 2x−3 | |
limx→−∞ √x2+2x−3+x = limx→∞ |
| = −1 |
| | −x√1+2/x−3/x2−x | |
mamy z lewej y=−x−1, z prawej y=x+1
1 sty 16:50
Barbra: czyli dla +∞ i −∞ są różne asymptoty ale symetryczne do osi Oy?
1 sty 16:56
Adamm: nie są symetryczne do osi OY
są symetryczne do osi x=−1
1 sty 16:58
Barbra: ok, już wszystko jest dla mnie jasne

dzięki
1 sty 16:59