Proszę o pomoc :) zadznie na oblicznie objętości.
Tomek: Średnica okręgu opisanego na podstawie graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 8 cm.
Przekątna ściany bocznej tworzy z krawędzią podstawy kąt 60 stopni. Oblicz objętość tego
graniastosłupa. Wynik podaj z dokladnością do 0.1 cm3
13 sty 19:16
Baldi: Pomoże ktos ?

Proszę

Pozdrawiam.
13 sty 19:29
zacnypan: mi wyszło 144√3 cm3.
A Tobie?
13 sty 19:51
Tomek: w odpowiedziach pisze że około 249,4 cm3
13 sty 19:55
zacnypan: więc mój plan jest lichy
13 sty 19:56
zacnypan: nie!jest dobrze! bo 144 * 1,73 ≈ 249,4
13 sty 19:57
Tomek: napisz jak możesz jak to zrobiłeś
13 sty 19:59
zacnypan: | | 2 | | a√3 | |
czyli |
| wysokości podstawy = 4, więc wys podstawy = 6 cm. podstaw do wzoru h= |
| . |
| | 3 | | 2 | |
wyliczysz a, późńiej ściana boczna z ctg np i obliczysz wysokośc całego graniastosłupa
13 sty 19:59
Tomek: Dzięki wielkie
13 sty 20:01
Tomek: Ej mógłyś mi napisac te obliczenia bo mi jakos nie wychodzi te 144 perwiastow z 3
13 sty 20:08